top of page
Search

A PÉNZEDRŐL VAN SZÓ!

Updated: Jan 29, 2022

Mert a megvásárolt termékekből, vagy a fizetésből levont pénzzel az állam rendelkezik, dönt annak befektetéséről.Mi az adó? Az adó bármilyen hivatalos azaz nem „fekete” – pénzforgalom utáni állami járadék(államnak fizetendő pénz). Vásárláskor, pénzkereséskor, szórakozási helyeken is az árnak, amit kifizetünk, egy része a kormánynak megy. Tehát hiába keresel egy hónapban bruttó 350 000 Ft-ot, adózás után (nettó) 297000 Ft-ot fogsz keresni.


Miért van adókra szükség? Az állam az adókat csakis az ország működtetésébe, közigazgatásába fekteti be. Többek között az adónkból finanszírozzák az orvosi ellátást, az ingyenes oktatást, az infrastruktúra fejlesztését (a csatornahálózat, az utak, a telefon, a TV), és az olyan szolgáltatásokat, amelyek egy állampolgár számára ingyenesen, vagy kedvezményesen érhetőek el. Igazából ezek nem ingyenesek, csak nem közvetlenül, hanem közvetve, adó formájában fizetünk értük. Ezenkívül a támogatásokat, fejlesztéseket, nyugdíjat is ebből finanszírozzák, de a politikusok, tanárok, egészségügyi dolgozók fizetése is ebből tevődik ki. Azonban, mivel az ember, természetéből adódóan szereti a pénzt, nagyon könnyen korrupttá tud válni egy rendszer(megvesztegethető politikai rendszer). Ezért fontos, hogy tisztában légy azzal, hogy pontosan mi történik az adóddal.


ADÓTÍPUSOK

  • SZJA

A személyi jövedelemadó szabálya szerint minden magánszemély minden jövedelme adóköteles. Ennek a mértéke 2016 óta 15%, tehát az arányosság elvén alapul. Célja, az állami feladatok ellátásához szükséges adóbevétel biztosítása. Naptári évre kell megállapítani, és a következő év május 20-ig kell az adóbevallást benyújtani. Tehát, ami pénzt keresel, annak 15%-a nem hozzád kerül, hanem az államhoz, és minél többet keresel, annál többet adózol. Ez azért van, hogy mindenkit ugyanannyira terheljen az összeg befizetése.

  • 1%

Az adód 1%-át kötelezően egy szabadon választott intézménynek, szervezetnek, cégnek kell adnod. Ez annak ad teret, hogy az adózó polgárok saját érdeklődésük szerint eldönthessék, hogy ezzel az összeggel kit támogatnak. Tehát ez nem az államnak megy, inkább egy támogatási kötelezettség.

  • TB

A társadalombiztosítási járulék az egészségügyi ellátást (nem teljeskörűen) fedező adó. Gyereknek és egyetemistáknak, főiskolásoknak ingyenes az orvosi ellátás, a felnőtteknek kell a TB-t befizetni. Azonban vannak olyan egészségügyi területek, amelyeket a TB nem fedez, ezeknek kezelési költségét külön kell állni.

  • Rezsi

Rendszeres havi költség, amelyet háztartásod havonta ismétlődő számlái, költsége adnak ki. A rezsi része a lakás, ház fenntartása, a havi vízfogyasztás, gázfogyasztás és áramfogyasztás díja is. Akinek nincs elég pénze a rezsire, annak kikapcsolhatják a lakását az áramszolgáltatásból.9 views0 comments

Recent Posts

See All
Anchor 1
bottom of page