top of page
vt4_edited.png

Szavazás menete

Nem tudod, honnan indulj el? Mik kellenek pontosan a szavazáshoz?  Hol lehet egyáltalán szavazni?  Ha felmerültek benned is ezek, vagy ehhez hasonló kérdések, jó helyen jársz! Itt minden információt megtalálsz, amire szükséged lehet.

Szedd össze a szükséges dokumentumaidat!

Választáshoz szükséged van egyes irataidra, hogy bizonyítani tudd ott a helyed a választó fülkében. Mindenki szavazhat aki magyar állampolgár, betöltötte a 18. életévét és bíróság nem zárta ki a választójog gyakorlásából.

Mindenképpen legyen nálad:

  1. Személyazonosságot igazoló okirat (személyi igazolvány, útlevél)

  2. Lakcímkártya

  3. Toll

Találd meg, hova vagy bejelentve szavazónak!

Ha magyar állampolgár vagy, és elmúltál 18 éves, akkor hivatalosan felkerülsz a Választói Névjegyzékre. Ez azt jelenti, hogy a választások előtt egy levélben fogsz értesülni arról, hol szavazhatsz. Ezután csak oda kell menned a szavazás napján, április 3-án az adott helyre, és felmutatni irataidat.

A szavazás napján jelenj meg, és szavazz!

Az eddig elhangzott információk alapján jelenj meg a választás napján, és szavazz! Ne felejts el utánanézni a jelölteknek és tudd, hogy jogod van titokban tartani a szavazatodat

Hogyan működik a választási rendszer?

Szavaznál, de nem érted, hogyan működik a választási rendszer? Nem para! Gyorsan elmagyarázzuk.

Az ország úgynevezett választókerületekre van osztva. Te a saját kerületed jelöltjei közül választhatsz, hogy a parlamenti székek egyikét ki foglalhassa el. Ezt látod az első lapon. 

Képernyőfotó 2022-01-29 - 20.04.45.png

A másodikon viszont pártokat látsz. Itt arra szavazhatsz, melyik pártnak szeretnél széket adni. A nyertesek alkotják a parlamentben azokat, akik egy-egy szavazattal dönthetnek törvényekről.

Amelyik párt képviselői többségi helyet szereztek, annak a pártnak a miniszterelnökjelöltjét kérik fel, hogy alakítson kormányt. A kormány vezeti az országot, felel az oktatásért, egészségügyért, pénzügyekért.

Képernyőfotó 2022-01-29 - 19.57.25.png

Hogy könnyebben megértsd, nézd meg az oktató videónkat!

bottom of page